További képek megtekinthetoek, ha az egeret a szürke négyzetek fölé viszi.

Pesti Bérház

A VII. kerületi pesti bérházat emeletráépítéssel bővítjük, a lakások mindegyike saját tetőterasszal rendelkezik. Az utcai homlokzatot felújítjuk, tiszteletben tartva az évszázados utcaképet az emeletráépítés innen nem, a belső udvar felől viszont a régi képlet mai kánonjaként jelenik meg.
A belső udvar megjelenését a következő szempontok szerint terveztük: Meglévő karaktere nyugodt, rendezett. A függőfolyosók vízszintes kőlemezei, az eresz túlnyúlása valamint a falfelületek vékony, vízszintes irányú nútjai horizontális rendet képeznek. A mögöttes funkció megkövetelte szigorú rend szerint elhelyezett egyféle méretű ablakok, ajtók egymás felett tengelyben állnak, egyfajta vertikális rendet alkotva, melyet tovább erősít a függőfolyosó korlátja is.
Ezt a nyugodt, rendezett, határozott vízszintes és függőleges irányokkal átszőtt képletet folytatjuk a bővítésnél. Ugyanakkor a régi szerkezetek, színek, homlokzati tagozatok átvétele az új építésnél hamis lenne. Fontosnak tartjuk, hogy a bővítés anyaghasználata, szerkezetei, melyek a homlokzatra is kivetülnek, maiak legyenek, finom, de markáns különbséget téve régi és új között. A régi képletét folytató, de a mai kort tükröző anyagokat, szerkezeteket terveztünk, megőrizve és egyben tiszteletben tartva az udvar nyugodt, rendezett hangulatát.
A lakások teraszaira kivezető fém-üveg- felépítményeket úgy helyeztük el, hogy ezen kubusok önálló teraszrészeket hozzanak létre, biztosítva azok önálló intimitását. A fém-üveg lépcsőterek és az acél szerkezetű pergolás teraszok már egy más világ, a Budapest „feletti” tetők- tűzfalak- kémények- teraszok világához tartoznak.

Pesti Bérház
Háttér megtekintése / Eltűntetése
Építész iroda KispestNévjegyünk QR kódja okos telefonhoz
Kovács Zoltán Építész Honlapja - Telefon: 06 30 42 42 150 - E-mail: kovacszoltan@vipmail.hu
építészet - környezetvédelem - design - arculat
családi házak, lakóépületek, irodaépületek, középületek és ipari épületek teljes körû tervezése,engedélyeztetése