További képek megtekinthetoek, ha az egeret a szürke négyzetek fölé viszi.

Kerékpáros pihenőház

Máshol
Barátaimmal minden nyáron szervezünk egy másfél-kéthetes kerékpártúrát, sátorral, hálózsákkal felszerelkezve, azért, hogy megismerjük országunkat, tájainkat, azokat az embereket és kultúrájukat, akik e tájakat lakják és azért is, hogy jól érezzük magunkat! Tavaly nyáron először külföldi „vizekre kerekeztünk”, Regensburg-ból tekertünk haza a Duna mentén. Infrastrukturálisan ég és föld volt a különbség az ottani és a hazai viszonyokat összehasonlítva. A Duna mentén 5-30 km-ként vannak pihenőhelyek kiépítve, van, ahol csak egy pad, térkép és vízvételi lehetőség van, van, ahol étkezési lehetőség is és van, ahol mindezek mellett szállást is adnak! Ilyen jól kiépített hálózat mellett szinte természetes, hogy akár egy-egy hétköznap délután is fantasztikus élet és hangulat van a bringautakon és a pihenőhelyeken. Itt megfordulnak a helyi lakosok, akik a munka után egy kis mozgásra vágynak, családok, akik alkalmanként egy egynapos túrát szeretnének tenni és túrakerékpárosok külföldről és belföldről egyaránt. Hasonlóan jól kiépített a hálózat Bécs környékén is. A pihenőhelyek jellemzően a nevezetes vagy jelentős helyek környékére települnek. Ez lehet egy vár, természeti értékeket képviselő tájegység, folyók találkozásának pontja, egy tó, stb. A kerékpárutak sokszor a közúttól elválasztva haladnak, néhol a főúttal párhuzamos kis utcába vannak átvezetve, ott, ahol pedig a főút sem nagy forgalmú, a főúton. Mezőgazdaságilag megművelt területen a táblák közti keskeny aszfaltcsíkon, a Duna mentén pedig sokszor a töltésen vagy a régi hajóvontató utakon haladhatunk.

Álom
Azt feltételezve, hogy egy hasonló minőségű és kiépítettségű hálózat nemsokára nálunk is valósággá válik, jelöltem ki a Budapesttől DK-re lévő agglomerációban ilyen nevezetes pontokat. (Észrevételem szerint a Budapesttől É-ra, ÉK-re és Ny-ra már láthatók egy pozitív tendencia csírái, ugyanakkor a D-i, DK-i régió is gyönyörű természeti és kulturális értékekkel rendelkezik, mégis kisebb figyelem irányul rá.) Ilyen lehet a Duna mentén Ráckeve és Dömsöd, a Délegyházi tavak és környéke, Dabas, Pusztavacs, a Gombai tó, a Tápióság és vidéke, valamint a gyönyörű Ócsai Tájvédelmi Körzet. A táj az Alföldre régen oly jellemző lápvidék mára megfogyatkozott darabjainak egyike. Az Ócsa-Dabas-Inárcs települések által közrefogott terület 1975 óta viseli az Ócsai Tájvédelmi Körzet nevet, amely a mély fekvésű láprétekben és láperdőkben gazdag vidék növény és állatvilágát, tájképét és kultúrtörténeti értékeit hivatott őrizni. Ide tartoznak csak felsorolásszerűen az ócsai református templom, a tájházak, az ócsai pincesor. Jellemző növényei: kőris, éger, békaliliom, szibériai nőszirom, nádi boglárka, orchidea féle a mocsári kosbor, vitéz kosbor, fátyolos nőszirom, ujjaskosbor, homoki kikerics, kései szegfű, láprétből kiszáradással átalakult fajgazdag sztyepprét, számtalan gyógynövény. Itt jellemző egyébként ritka állatfajok: réti csík, ezüstsávos szénalepke, barna rétihéja, törpegém, nagy kócsag, barátposzáta, jégmadár.

Hangulat
A tervezési terület a tájvédelmi körzet K-i csücskénél található. Az Öreg-országútról letérve egy keskeny aszfaltcsík visz a tájvédelmi körzet belseje felé. Ezen az úton kb. 1 km-t haladva érünk egy nyílt rétre. Út közben hosszan elnyúló fasoron keresztül vezet utunk. A rétnél halad el a sárga turistajelzés is, mely a tájvédelmi körzet legszebb részeit érinti, tanösvénnyel. A réten jelenleg egy kis tanya van. A tanyához tartozik egy kicsi főépület, egy különálló nyárikonyha, egy földbe vájt pince és egy fedett-nyitott tároló szín. Körbe van kerítve. A bekerített részhez vezető füves utat gyümölcsfasor kíséri. A nyílt területet fasorszerűség, derékig érő, egyszer csak elfogyó düledező kerítés, bokorsor-csoportok szaggatott vonala, megművelt és kaszálónak hagyott terület határvonala kisebb területrészekre osztja. Ezek és a vízelvezető árok valamint az út elfordult, aztán egyszer csak szintén elfogyó szakasza ráadásul egy irányba állnak és rendeződtek. Távolabb kaszálók, repceültetvény és bőséges erdők, láposok sorakoznak. A csendet csak a madarak a mezőn olykor átvonuló birkanyáj, vagy a szomszédos két farmra igyekvő gazdák autói törik meg. Ez utóbbi ritka, a csend végtelen. A levegő finoman megérint, fent egy héja köröz… A tanyán kuvasz ugat, később összebarátkozunk. Madáretető, méhkaptárak, facsoportok, egy-két kidőlt fa. Egy irány, melyben a vonalak véletlenszerűen indulnak, haladnak, aztán egyszer csak abbamaradnak. Véletlenszerű és mégsem az.

Igény

A ház feladata a Tájvédelmi Körzetet meglátogató vendégek, a környékbeli kerékpározók, családok, fiatalok és idősebbek kiszolgálása. Legyen egy pont, ahogy a többi kijelölt helyszínen is, ahol a kerékpározást kedvelők megpihenhetnek, vizet tölthetnek a kulacsukba, ahol ha éhesek, akkor ehetnek egy tál ételt, tájékozódhatnak a Tájvédelmi Körzetről, információt kaphatnak, hogy mit érdemes felkeresni, és mire kell vigyázni. Ha kedvük és idejük engedi, eltölthessenek itt több napot, lehessen sátrazni, vagy a padláson aludni. Legyen ez egy találkozóhely, ahol beszélgethetünk egy jót, egy-két órát alszunk a fűben, aztán indulunk haza. A ház a Tájvédelmi Körzet területén van, fontos, hogy minél kevésbé terhelje környezetét és, hogy a természet adta erőforrásokat a gazdaságosság határain belül minél jobban kiaknázza. A pihenőhely üzemeltetéséről a tanya lakói gondoskodnak. A ház amellett, hogy ellátja feladatát, olyan legyen, hogy erős maradhasson az érzésünk: a természetben vagyunk. Segítsen hozzá minket, embereket ahhoz, hogy a természettel egymás mellett, de egymásról nem megfeledkezve, együtt jó élnünk!

Telepítés
Az út mellett egy jel fogad, ami már a fasoron keresztül látható, itt van a célállomás, megérkeztünk. Az aszfaltúttól a házig egy keskeny út vezet be minket. Itt kaszálón megyünk keresztül. A házhoz érve viszont már gondozott a fű… Az épület hosszanti elrendezésű, vonalszerű. Iránya követi a jelenleg is meglévő „vonalakat” és azok irányait. Telepítésével így illeszkedik a kialakult állapothoz. A keskeny úttól hátrébb húzva helyeztem el az épületet, így biztosítva annak egyfajta intimitását, úttól való távolságtartást és így jön létre a tanyával való kapcsolódás lehetősége is. A ház így egy képzeletbeli beépítési vonalhoz is igazodik. A sátorhelyek az épület mögött kapnak helyet, itt mindenki megtalálhatja a maga helyét a meglévő fa és bokorcsoportok körül, a reggeli naptól védetten, vagy azt ébresztőnek használva. A területet rendezi az itt szintén véletlenszerűen felbukkanó, de a kialakult vonalrendbe illeszkedő, favesszőfonatos kerítések (derékig érő) vonala. Ezekhez lehet települni, ruháinkat vagy a reggeli párától nedves sátorponyvát is megszáríthatjuk rajta vagy éppen nekitámaszthatjuk biciklinket…

Funkcionális ismertetés
Az épület hosszanti elrendezése az 5,50 m-es szerkezeti traktussal kombinálva lehetőséget ad arra, hogy a funkcionális igények teljesítése mellett a természet folyamatosan jelen lehessen az épület belsejében is (ebben segít a nagy számú üvegezett és megnyitható nyílászáró is), ugyanakkor az épülettípus e vidék jellemző épülettípusa, melyre a helyszín adottságai csak még ráerősítenek. Az épület egyrészt fedett-nyitott és fedett-zárt részekből áll, másrészt a földszint kiemelt jelentősége mellett a padlástér alárendelt szerepű. A fedett nyitott térrész a vendégek részére asztaloknak és székeknek ad helyet, mely aztán a fedett-zárt térben folytatódik. Itt kapott helyet a konyha és gazdasági kiszolgáló helyiségei, valamint az elektromos helyiség. Ezek egy kubusba vannak foglalva. Ehhez kapcsolva, az épületen lineárisan továbbhaladva, kapott helyet az önkiszolgáló konyha, a kubus másik oldalán. A mobil szekrényben van lehetőség a technikai kellékek vagy székek, egyéb eszközök tárolására. A konyha egy tányér finom étellel várja a pihenni vágyó éhes kerekeseket, az előadóteremben pedig a Tájvédelmi Körzetről hallhatnak kiselőadást vagy irodalmi estnek, filmvetítésnek adhat helyet. Mindezek után következik a női-, az akadálymentes- és a férfi- mosdó-zuhanyzó-wc blokk. Ezek már az épület sátorhelyek felé eső oldalán találhatóak. Ezen a végen van még a gépészeti tér, a kerékpár tároló és a padlástérbe vezető lépcső is. A padlástérben polifoam leterítésével fedett, szélvédett, ugyanakkor mégis nyitott helyen van mód félnomád éjszakázásra.

Anyaghasználat
Az épületre jellemző építőanyag kiválasztásánál fő szempont volt, hogy környezetbarát legyen, a hasonló típusú gazdasági épületek, csűrök anyaghasználati hagyományát továbbörökítse, a Tájvédelmi Körzet hangulatához, képéhez illeszkedjen és az építőanyag előállítása, feldolgozása során minél kevesebb káros anyag kibocsátással járjon, elöregedése után újrahasznosítható legyen. Így esett a választás a fára, a vörösfenyőre és az erdei fenyőre, melyek a környezeti hatásokkal szemben is a legellenállóbbak. Az épület szerkezetét képző elemek felületei, az oszlopok, talpszelemenek, gerendák valamint a héjazat gyalulatlan kivitelűek, a burkolatok, a külső és belső padló, a mennyezeti pallósor és természetesen a nyílászárók gyalultak. A kubusos épülettömeg részek táblásított rétegelt lemez fa burkolatot kapnak kívül-belül egyaránt. Az acél merevítések tüzihorganyzottak.

Kerékpáros pihenőház
Háttér megtekintése / Eltűntetése
Építész iroda KispestNévjegyünk QR kódja okos telefonhoz
Kovács Zoltán Építész Honlapja - Telefon: 06 30 42 42 150 - E-mail: kovacszoltan@vipmail.hu
építészet - környezetvédelem - design - arculat
családi házak, lakóépületek, irodaépületek, középületek és ipari épületek teljes körû tervezése,engedélyeztetése