További képek megtekinthetoek, ha az egeret a szürke négyzetek fölé viszi.

Építők-Mesterek

Építészeti kiállítás koncepciója és installációja Dabason. 2009.

Alkotó társak: a TRAFIK KÖR tagjai: Ligetvári István, Orci József, Molnár László, Molnár Szilvia, Ligetvári Dorottya, Kántor Csaba, Balog Ádám, Póra Csaba

KONCEPCIÓ
„A szépség a szép formából és az egésznek a részekkel, a részeknek egymással és ezeknek az egésszel való megítéléséből fakad oly módon, hogy az épületek egy teljes és befejezett testnek tűnjenek, amelyen az egyik tag megfelel a másiknak, és minden tag szükséges ahhoz, amit létrehozni akarunk.” (Andrea Palladio)

„A történelem tanúsága szerint az igaz embernek, de mindenekelőtt az igaz művésznek (írónak, építő-, képző-, és zeneművésznek) mindenütt a világon, minden időben és minden körülmények között a Sors által rendeltetett kötelezettsége (volt, van és lesz), hogy a maga népének és szülőhazájának sorsát vállalja, és élete munkájával szülőhazáját és annak népét, megbecsült hagyományaik szellemében, hűségesen szolgálja.” (Kós Károly)

Ebben az évben is szeptember 15. és október 10. közt megrendezésre kerül a Dabasi Napok keretén belül a már hagyománnyá vált IV. Dabasi Építészeti Kiállítás, ami egy hónapon át lesz látogatható a Dabas sportcsarnok konferencia termében. Idén „Építők és Mesterek” címmel Dabas legjobb kivitelezőit és szakembereit szeretnénk bemutatni.

Az installációt ezúttal is - a fiatal építészekből és fotósokból álló csapat- a TRAFK KÖR építi. Ők választották ki és fotózták meg a bemutatandó munkákat. A felvételeket Molnár Szilvia és Molnár László fotóművész és Ligetvári Dorottya gimnáziumi tanuló (a kör tagjai) készítették el a már eddig megszokott művészi színvonalon. Épületek, szép részletek, kapuk, kerítések, burkolatok, stb. kerülnek egységes tablókra.

A kiállításnak azon túl, hogy bemutatjuk a gyakorlati építészeti minőséget, egy másik nemes célja is van az, hogy a kiállításon szereplő mesterek, kivitelezők és mi szervezők közösen (közös erőből) a kiállítás megnyitójára újjáépítjük a TRAFIK-ot Dabas egy reprezentáns kortárs épületét. A megnyitóra összeállított izgalmas performance műsor egyben már a majdani „ Trafik galéria” működését vetíti előre. Külön öröm számunkra, hogy a helyreállítási terveket két dabasi építész egyetemi hallgató Balog Ádám és Póra Csaba készítette.

Hitünk szerint ez több mint egy kiállítás, ennek a programnak szakmai, erkölcsi küldetése van. A helyreállítással egy „olyan városbútort” hozunk létre ami folyamatosan helyet ad majd különböző művészeti, kulturális megnyilvánulásoknak. Az épület felújítása során a nyílászárókat eltávolítottuk és üvegportálra cseréltük. Belül kiállító teret rendeztünk be egy folyamatosan működő LCD monitorral. Végtelenített filmek és kihangosított zene és effektek teszik interaktívvá majd a látványt. Helyi és meghívott kortárs művészek munkái mellett, különböző cégek kapnak majd lehetőséget a bemutatkozásra biztosítva így a működéshez szükséges anyagi feltételeket. Amennyiben a finanszírozás lehetővé teszi, a kiállítás anyagáról és a felújított TRAFIK-ról egy minőségi kiadványt szerkesztünk. Az internetes oldalunkon keresztül az éppen aktuális programokat a világhálón át elküldjük különböző - hazai és külföldi- kulturális orgánumoknak intézményeknek. Dabas ezáltal bekerülhet a világ vérkeringésébe.

Szándékaink szerint a városnak ez egy olyan pontja lesz, amit nem arra járva kell észre venni, hanem el kell menni oda. Célunk bebizonyítani, hogy az érték nem méret és reklám kérdése. Így gondoljuk mi a TRAFIK működését.


T R A F I K K Ö R

Építők-Mesterek
Háttér megtekintése / Eltűntetése
Építész iroda KispestNévjegyünk QR kódja okos telefonhoz
Kovács Zoltán Építész Honlapja - Telefon: 06 30 42 42 150 - E-mail: kovacszoltan@vipmail.hu
építészet - környezetvédelem - design - arculat
családi házak, lakóépületek, irodaépületek, középületek és ipari épületek teljes körû tervezése,engedélyeztetése